Lokum

 

Lokum neboli Rahat neboli Turecké potěšení je druh měkké cukrovinky z oblasti Balkánu a Přední Asie, připomínající konzistencí marshmallow. Vyrábí se ze škrobu a cukru, které se svaří ve vodě spolu s různými příchutěmi jako růžová voda, bergamotová silice, masticha nebo skořice, v některých verzích se přidávají sekané ořechy (mandle, pistácie). Pro lepší vzhled se používají různá barviva. Hmota se nechá ztuhnout a nakrájí na kostky, které se obalí v kokosu nebo moučkovém cukru.

Podle legendy vznikl lokum na objednávku sultána, který měl z konzumace sladkostí zkažené zuby a chtěl něco, co by mohl snadno rozkousat. V roce 1775 byl otevřen v Istanbulu první obchod s lokumem a pochoutka se rozšířila po celé Osmanské říši. V současnosti je k dostání i v západních zemích, kde žije turecká menšina.

Dříve se lokum označoval také jako sudžuk, ale tento výraz především označuje tureckou klobásu. Záměna vznikla tak, že lokum se někdy prodává v podobě dlouhých válečků připomínající klobásu (viz gruzínská čurčchela).