Baklava
Sladký dezert původem z oblasti, kterou kdysi ovládala bývalá Osmanská říše, ve Střední Asii, a zemích mezi nimi. Dnes je populární hlavně v Turecku a v Balkánských a ve většině Arabských zemích, také v části Asie.
500 g | listového těsta |
450 g | hrubě mletých jader vlašských ořechů (pistácií) |
225 g | rozpuštěného másla |
100 g | cukru krupice |
1 lžička | mleté skořice |
hladká mouka | |
Na sirup: | |
6 lžic | tekutého medu |
1 lžíce | citronové šťávy |
340 ml | vody |
340 g | cukru |
Postup
1. Do mísy nasypeme, cukr se skořicí a nasekané vlašské ořechy, vše promícháme a dáme stranou
2. Listové těsto rozdělíme na jednotlivé kousky a z každého vyválíme na pomoučeném válu obdélníky 30x20 cm velké
3. Do pekáče o stejném rozměru jako budou vyválené listové pláty položíme jeden, potřeme ho máslem, opět vyválíme další plát a položíme ho na ten potřený máslem, postup ještě 2x opakujeme
4. Na vrchní listy těsta nasypeme čtvrtinu vlašských ořechů, přikryjeme je dalším listem těsta, potřeme máslem a posypeme opět ořechovou směsí, takto pokračujeme až do vyčerpání ořechové náplně
5. Vrchní část dezertu tvoří opět listové těsto naskládané ve více vrstvách, nejméně čtyřech
6. Nožem v baklavě nařízneme kosočtverce zhruba do poloviny vrstvy
7. Pekáč vložíme do trouby vyhřáté na 150 °C a koláč v ní pečeme asi 45 minut do zlatohněda
8. Na mírném ohni zahřejeme med, který smícháme s cukrem, citronovou šťávou a vodou, připraveným sirupem přelijeme povrch baklavy, necháme asi 1 hodinu zchladnout
9. Nakonec moučník prořízneme všemi vrstvami, tak, že vzniknou samostatné kosočtverce baklavy a můžeme servírovat.
Doporučení
Část vlašských ořechů můžeme nahradit pistáciemi.