Zelený kaňon
Jeden z oblíbených výletů za horkých a slunných dnů pod Tureckým nebem, je právě plavba po tomto kaňonu vtísněném mezi masami krásného pohoří Taurus.
Potom, co už všichni spokojeně sedíme v autobuse, odbočíme do hor a po kamenité cestě se dostáváme k bráně přírodního parku. Tam také spatříme krásný, starý, kamenný akvadukt, který nám připomíná dávné doby, kdy lidé stavěli díla, která byla nejen praktická, ale také přinášela údiv do obličejů tehdejších obyvatel. Mezi lesy a pastvinami, se dostáváme dále až do míst, kde poprvé spatříme 120 metru vysokou stěnu přehrady a voda, která z ní vytéká je nádherně zelená.
Po vyhlídce na okolní krajinu se dostaneme na loď a hurá, plavba začíná. Velký kaňon je 9 km a na něj se napojuje menší 2 km dlouhý. Oběma proplouváme a kocháme se nádherou tohoto místa, spatříme přítok ı podzemní prameny a co určitě nechybí, tak to jsou dvě zastávky na koupání. To si přece nenecháme ujít. Potom co loď zakotví u plovoucí plošiny, v pohodlí si na nı můžeme přejít a smáčet naše těla v této průzračné, osvěžující, čisté vodě.
No, a když dostaneme chuť nebo žízeň, zajdeme si k baru na lodi, pro nějaký ten nealkoholický nápoj. A to zdarma, stejně jako oběd a pití v restauraci J. Potom se přiblíží čas oběda a my zakotvíme u břehu a v restauraci si dáme předkrmu, co hrdlo ráčí a jako hlavní jídlo si vybereme z kuřete, ryby nebo kofte. A co je to kofte?
Kofte z kuřecího masíčka
Kofte jsou kořeněné masové placičky či kuličky servírované třeba s chlebem.
Pro 4 osoby
Suroviny – jedno menší kuře, 100g hladké mouky, 100g ementálu, 4 vejce, 250g strouhanky, 50 g másla, sůl, pepř, olej na smažení, nať petrželky, 450 ml mléka
Postup - Uvaříme kuře v osolené vodě do měkka.
Když je maso měkké, odstraníme kůži a pokrájíme ho na menší kousky. Máslo rozpustíme a postupně do něj vmícháme mouku, kterou jsme rozmíchali v mléce a necháme na plotně dojít k varu. Do směsy pak přidáme nastrouhaný sýr, najemno nakrájenou petrželku, maso a koření (pepř,sůl.) Nakonec vmícháme vejce a strouhanku dle potřeby a z tvarujeme dle libosti kuličky nebo placičky, které usmažíme na oleji.